نگهداری چیلر

نگهداری چیلر تراکمی

آخرین بروزرسانی : 20 فروردین 1402

چند وقت یکبار به چیلرهای صنعتی و تهویه مطبوع خود فکر می کنید؟ اگر شما مانند اکثر مدیران تاسیسات ساختمان و صنایع هستید، احتمالاً نگهداری چیلر جزو اولویت های روزانه شما نیست. با این حال، نگهداری خوب چیلرها و تعمیر به موقع چیلرهای تراکمی می تواند به اطمینان از عملکرد صحیح آنها و خنک نگه داشتن ساختمان و محصولات صنایع تولیدی شما کمک کند. نگهداری نامناسب یا ناسازگار می تواند منجر به گرم شدن هوای محیط و خراب شدن کیفیت محصولات شده و خرابی زودرس تجهیزات به بار آورد. نکاتی را که در این مقاله می خوانید، در نظر داشته باشید تا اطمینان حاصل کنید که چیلرهای شما به خوبی نگهداری می شوند و کاملاً کار می کنند.

چیلرهای تراکمی به طور کلی از لحاظ کاربرد و موارد استفاده به 2 دسته صنعتی و تهویه مطبوع تقسیم می شود. این چیلرها در کارخانجات، در ساختمان های مسکونی، تجاری، ادارای، درمانی، تفریحی و … جهت خنک کردن فضا و یا خط تولید استفاده می شود. اگر در خانه و یا محل کارتان چیلر دارید، حتما از اهمیت نگهداری چیلر ها آگاه هستید. چیلر ها دستگاه هایی گران قیمت بوده که هر چقدر بر ظرفیت آن اضافه می شود، قیمتش بالاتر می رود. همچنین هزینه تعمیر چیلر نیز بالاست اما با یک برنامه نگهداری کاملا اصولی می توانید از چیلر خود سال ها به راحتی و بدون کوچک ترین خرابی استفاده کنید. نگهداری چیلر یکی از عوامل مهم و تاثیر گذار در روند بهره برداری با کیفیت از چیلر است که باید در مدت زمان های مشخص به صورت دوره ای انجام شود. همچنین از بروز خسارات مالی زیادی جلوگیری می کند.

اگر به خدمات نگهداری چیلر نیاز دارید با ما در ارتباط باشید

واتس اپ : 09192002194
تلفن : 021-77688712

چرا باید از چیلر نگهداری کرد؟

چیلر دستگاهی است خنک کننده که از 2 جزء الکتریکی و مکانیکی تشکیل شده است. تجهیزات مکانیکی کمپرسور، 2 مبدل کندانسور و اواپراتور و شیر اکسپنشن ولو از تجهیزات اصلی چیلر به شمار می رود. این تجهیزات توسط لوله کشی به هم وصل شده و با کلید های الکتریکی و سیم کشی با هم ارتباط دارند. وقتی دستگاهی دارای قطعات مکانیکی متحرک است، به مرور زمان دچار استهلاک شده و اگر با طراحی، نصب و راه اندازی غیر اصولی چیلر همراه باشد، سرعت فرسودگی و استهلاک چیلر بیشتر خواهد بود. در این صورت چیلر تراکمی شما زودتر از موعد دچار خرابی شده و نیاز به خدمات تعمیر چیلر تراکمی پیدا خواهد کرد. 

تعمیر و نگهداری چیلر

ضرورت نگهداری چیلر

تمامی ماشین آلاتی که ما هر روزه از آن ها استفاده میکنیم دارای شرایط نگهداری و نحوه استفاده منحصر به فرد خود هستند. چیلر نیز یک ماشین سرمایشی بودخ که به دلیل کارکرد مدام باید از آن نگهداری کرده تا در مدت زمان طولانی تر و با کیفیت بالا، کار کند. چیلر های تراکمی دستگاهی با 4 جزء اصلی و چندین جزء فرعی تشکیل شده است. مبرد در سیکل برودت و در بین این قطعات در چرخش بوده و طی ساز و کار مشخصی سرمایش تولید می کند.

چیلر های تراکمی در زمان کارکرد خود با ایجاد لرزش و تولید گرمای حاصل از تراکم مبرد، در طول زمان دچار استهلاک و فرسایش می شود. استهلاک و فرسایش چیلر امری اجتناب ناپذیر است، اما می توان با سرویس و نگهداری درست و اصولی، از خسارات مالی بیشتر جلوگیری نمود. ضرورت نگهداری چیلر به گونه ای است که در صورت رعایت برنامه های دوره ای سرویس و نگهداری چیلر، به میزان چشم گیری عمر دستگاه چیلر افزایش می یابد. رعایت اصول نگهداری چیلر علاوه بر کاهش میزان خرابی چیلر، هزینه سرویس چیلر را نیز کاهش می دهد. چیلر های تراکمی صنعتی نسبت به چیلر های تراکمی تهویه مطبوع به دلیل فشار و زمان کاری بالا، نیاز به رسیدگی و نگهداری بیشتری دارند. 

هر دستگاهی زمانی ارزشمند است که کارایی داشته باشد و این کیفیت بهره برداری به نحوه نگهداری آن دستگاه بستگی دارد. دستگاه چیلر نیز از این قائده مستثنی نیست و همواره با توجه به میزان تکنولوژی دستگاه چیلر باید از آن مراقبت کرد. چیلر های قدیمی که تکنولوژی پایین تری دارند نگهداری منحصر به فرد خود را دارد و میزان ساعات چک لیست و آیتم های موجود متفاوت است. اما چیلر های نسل جدید که تمامی قطعات آن الکترونیکی است، دارای شرایط نگهداری خاص خود بوده که اگر در روند آن کوتاهی شود، خسارت های مالی را متوجه کارفرما خواهد کرد.

تعمیر و نگهداری چیلر اسکرو

مزایای نگهداری چیلر

نگهداری چیلر به صورت اصولی دارای مزایای بیشماری ست که در اینجا به برخی از این مزایا اشاره می کنیم : 

  • کارایی بهتر و کیفیت بهره برداری از دستگاه چیلر را افزایش می یابد
  • از خاموشی ها و خرابی های غیرمنتظره دستگاه چیلر اجتناب می شود
  • هزینه های تعمیر و سرویس چیلر را کاهش می دهد
  • عمر چیلر طولانی تر می شود
  • اطمینان خاطر از سلامت چیلر، صورت می گیرد
  • و ...

شروع نگهداری چیلر

بهره برداری از چیلر دارای مراحل مختلفی است که شامل مشاوره، طراحی، ساخت، نصب و راه اندازی و نگهداری چیلر می شود. هنگامی که مرحله راه اندازی چیلر تمام شد، دستگاه جهت استفاده به اپراتور چیلر سپرده می شود. از زمان سپردن چیلر به اپراتور، پیگیری و نگهداری چیلر شروع می شود. برای نگهداری اصولی چیلر، با توجه به برنامه از پیش تعیین شده، چیلر باید در ساعات مقرر، شرح حال آن یادداشت شده و بررسی گردد. اگر اپراتور، راهبر یا نگهدار دستگاه چیلر هستید، به یاد داشته باشید که باید به طور منظم اقداماتی را انجام دهید تا چیلر دچار خرابی کمتری شود. این اقدامات پیشگیرانه نگهداری چیلر که پس از راه اندازی باید انجام دهید، عبارتند از : 

  1. ثبت روزانه شرح حال چیلر 
  2. لوله های کندانسور و اواپراتور را تمیز نگه دارید تا از انتقال گرمای کارآمد اطمینان حاصل کنید
  3. جریان مناسب سیال را بررسی کنید
  4. دمای آب ورودی پایین تر هر چه دمای آبی که وارد چیلر می شود کمتر باشد، چیلر کارایی بیشتری خواهد داشت
  5. پمپ ها، کنترل ها و اجزای مربوطه را برای عملکرد صحیح بررسی کنید
  6. شارژ مبرد کافی را حفظ کنید. نشتی را پیدا و تعمیر کنید
  7. آزمایشات شیمیایی منظم را برای اطمینان از کیفیت مناسب آب انجام دهید

نکته : ثبت روزانه فعالیت چیلر اولین گام در جهت حفظ و اطمینان از حداکثر راندمان چیلر است. گزارش روزانه به ایجاد تاریخچه ای از شرایط عملکرد چیلر از جمله دما، فشار، آمپر, سطح سیال و نرخ جریان کمک می کند. تجزیه و تحلیل ارتعاش در زمان واقعی و نظارت از راه دور امکان ارزیابی مداوم چیلر را فراهم می کند. گزارش روزانه همچنین امکان تولید آسان گزارش های روند را فراهم می کند که می تواند برای عیب یابی مشکلات عملیاتی که نیاز به تعمیر و نگهداری پیشگیرانه چیلر دارند قبل از وقوع قطعی ناخواسته چیلر استفاده شود.

ثبت روزانه در تعمیر و نگهداری پیشگیرانه چیلر

نگهداری پیشگیرانه چیلر

اگر در کارخانه خود و یا در خانه و محل کار خود چیلر دارید، باید بدانید، حداکثر بهره وری و صرفه جویی در هزینه نگهداری چیلر، تنها از طریق سرویس پیشگیرانه و نگهداری استاندارد چیلر امکان پذیر است. این نگهداری پیشگیرانه چیلر می‌تواند هم به منظوری پیشگیری (به طور منظم بر اساس بهترین شیوه‌ها برنامه‌ریزی می‌شود) و هم پیش‌بینی‌کننده باشد (بر اساس داده‌های حسگر درون سیستم، که یک نشانگر هشدار اولیه از خرابی قریب‌الوقوع است). نگهداری پیشگیرانه چیلر می تواند خرابی های پر هزینه را پیش بینی کرده و از این طریق، می‌تواند به کاهش خطر خرابی فاجعه‌بار پیش‌بینی نشده سیستم کمک کند و با نظارت بر تمام اجزای چیلر از خنک‌کننده‌ها گرفته تا لوله‌های مبرد، راندمان دستگاه را بهبود بخشد.

با نگهداری پیشگیرانه چیلر، می‌توانید کارهای زیر را در فواصل زمانی منظم (همانطور که سازنده چیلر توصیه می‌کند) انجام دهید و عملکرد چیلر را از هر لحاظ پیش‌بینی کنید:

  • بازرسی و تمیز کردن کویل های کندانسور در سیستم های هوا خنک، کویل ها باید بدون گرفتگی باشند تا هوا آزادانه عبور کند.
  • بازرسی و تعویض فن‌های آسیب‌دیده یا فرسوده، آرایه‌های فن، یا اجزای فن برای سیستم‌های خنک‌کننده هوا (نظارت بر کارایی فن هایی که کمتر از سرعت بهینه کار می کنند می تواند باعث کاهش کارایی سیستم گردش هوا شود.)
  • از جریان مناسب آب اطمینان حاصل کنید و با شستشوی مبدل کندانسور از رسوب در سیستم های خنک شونده با آب جلوگیری کنید.
  • تصفیه آب - از جمله دوز گلیکول - برای حفظ سیستم های خنک شده با آب از رشد باکتری.
  • آزمایش نشتی به شما کمک می کند تا از خروج مبرد از لوله ها محافظت کنید و اطمینان حاصل کنید که هیچ گونه نشتی آب در سیستم های خنک کننده با آب یا نشتی هوا در سیستم های خنک کننده با هوا وجود ندارد.
  • نظارت بر مصرف آب افزایش تبخیر در سطح برج، که باعث افزایش مصرف آب می شود، نشانه ای از راندمان ضعیف برج خنک کننده است.
  • کنترل سطح مبرد شارژ مبرد مناسب می تواند با کاهش هزینه های خنک کننده 5 تا 10٪ بر کارایی انرژی تأثیر مثبت بگذارد.
  • چیلر تهویه مطبوع و چیلر صنعتی در ساختمان ها و صنایع یافت می شوند. چیلرهایی که به خوبی نگهداری می شوند و در اوج عملکرد کار و در مصرف انرژی صرفه جویی می کنند، در حالی که چیلرهایی که با لوله های کندانسور یا اواپراتور آلوده، نشتی مبرد، تصفیه آب ضعیف یا سایر مسائل کار می کنند، می توانند منجر به افزایش هزینه های عملیاتی شده و همچنین اغلب منجر به خاموشی های برنامه ریزی نشده چیلر می شوند.

تعمیر و نگهداری پیشگیرانه چیلر

تمیز کاری کندانسور و اواپراتور

اثربخشی انتقال حرارت مستقیماً بر عملکرد چیلر تأثیر می گذارد، بنابراین لوله های کندانسور و اواپراتور تمیز برای حفظ حداکثر راندمان چیلر ضروری هستند. آلاینده هایی مانند مواد معدنی، رسوب، گل، جلبک و سایر ناخالصی ها مقاومت حرارتی را افزایش می دهند و عملکرد کلی انتقال حرارت را کاهش می دهند. دمای نزدیک کندانسور، که به عنوان تفاوت بین دمای مبرد مایع کندانسور و دمای آب کندانسور خروجی تعریف می‌شود، یک شاخص عالی برای راندمان انتقال حرارت است زیرا افزایش دمای نزدیک کندانسور نشان‌دهنده کاهش راندمان انتقال حرارت است.

مبدل های آب کندانسور با برج های خنک کننده نیاز به تصفیه آب مناسب برای به حداقل رساندن رسوب، خوردگی و رشد بیولوژیکی در بسته لوله کندانسور دارند. رسوب لوله کندانسور مانع انتقال حرارت می شود و منجر به کاهش عملکرد چیلر می شود، بنابراین هر دو لوله کندانسور و اواپراتور باید حداقل سالیانه و ترجیحاً قبل از شروع فصل خنک کننده تمیز شوند تا از آلودگی های ناخواسته پاک شوند.

تمیزکاری کندانسور و اواپراتور در تعمیر و نگهداری پیشگیرانه چیلر

کنترل شارژ مبرد فریونی 

میزان سرمایش چیلر به عوامل متعددی از جمله میزان جریان مبرد در کمپرسور بستگی دارد. حفظ شارژ مبرد چیلر مناسب و از بین بردن نشتی مبرد و نفوذ هوا و رطوبت به داخل سیستم بسیار مهم است زیرا باعث کاهش راندمان و قابلیت اطمینان چیلر می شود. شارژ کم مبرد باعث می شود کمپرسور سخت تر کار کند تا اثر خنک کنندگی کمتری داشته باشد.

کنترل شارژ فریون در تعمیر و نگهداری پیشگیرانه چیلر

کنترل روغن کمپرسور 

نمونه های روغن کمپرسور باید حداقل سالیانه جمع آوری شده و برای تجزیه و تحلیل شیمیایی به آزمایشگاه فرستاده شود. مانند هر سیستم تبرید مهر و موم شده هرمتیک، روغن کمپرسور تنها در صورتی باید تعویض شود که تجزیه و تحلیل نشان دهد که به آن نیاز است. رطوبت زیاد در روغن کمپرسور می تواند نشان دهنده مشکل در واحد تصفیه باشد.

چیلرهایی که زیر فشار اتمسفر کار می کنند باید بر اساس ساعات عملیاتی واحد پاکسازی، روغن کمپرسور خود را بیشتر نمونه برداری کنند. فیلترهای روغن کمپرسور را از نظر افت فشار بررسی کنید و هر زمان که شارژ روغن تعویض شد آنها را تعویض کنید. چیلرهای بدون اصطکاک جدیدتر با یاتاقان مغناطیسی نیاز به نگهداری و عملیات متفاوتی نسبت به چیلرهای سنتی دارند. روغن در طراحی این چیلرها حذف شده است که باعث کاهش بیشتر هزینه های تعمیر و نگهداری می شود.

کنترل روغن کمپرسور در تعمیر و نگهداری پیشگیرانه چیلر

نگهداری روزانه چیلر

اقداماتی که باید روزانه در چیلر مورد توجه قرار گیرد به عوامل مختلفی بستگی دارد و این اقدام میتواند به ثبت شرح حال دستگاه در ساعات شبانه روز و چک کردن تجهیزات اصلی چیلر باشد. در چیلر های کوچک بازدید از چیلر و ثبت خروجی ها کافی میباشد ولی درچیلرهای بروز تر باید در ساعات شبانه روز بصورت مرتب اطلاعات آن ثبت شود.

برنامه سالیانه نگهداری چیلر برای خانگی و صنعتی

در طول سال چیلر در شرایط مختلف محیطی و پیک کاری های متفاوتی را تجربه میکند و این موارد میتواند در سلامت چیلر تاثیرگذار باشد. اگر پیگیری ها و سرویس سالیانه بصورت اصولی و مرتب انجام نشود در آینده دستگاه دچار افت کیفیت و در نهایت خراب و از کار افتاده میشود.

سرویس نگهداری سالیانه شامل چک کردن تجهیزات الکتریکی میباشد این موارد به بررسی کنترلر های دما و فشار ارتباط دارد و همچنین سنسورها در این مرحله کالیبره میشوند و از لحاظ صحت سنجی تست عملکرد میشوند.

نگهداری چیلر در ابتدای فصل گرما برای خانگی

چیلرهای خانگی که در واحد مسکونی مورد استفاده قرار میگیرند معمولا از نوع چیلر با کمپرسور اسکرال و کندانسور هوایی میباشد, در این چیلرها تمیز بودن کندانسور و سلامت پروانه فن بسیار حائز اهمیت میباشد که مصرف کننده هموراه باید این موارد را برسی کند تا روند خنک کنندگی به مشکل نخورد.

نگهداری دوره ای چیلر برای صعنتی

چیلرهای صنعتی در میزان ساعات بیشتری نسبت به چیلر خانگی کار میکنند و به همین دلیل میزان رسیدگی و نگهداری این چیلر به مراتب بیشتر از چیلر خانگی میباشد. در هر فصل باید تمامی تجهیزات این چیلر مورد بررسی قرار گیرد و در صورت نیاز سرویس و تعمیرات گردد. پره های کندانسور حتما شستشو شود و صحت عملکرد کمپرسور مورد بررسی قرار گیرد.

نحوه نگهداری چیلر

نگهداری چیلر امری کاملا تخصصی و پر اهمیت میباشد که توسط اپراتور با تجربه و یا مشاور متخصص باید برنامه ریزی گردد. مواردی مثل سرکشی وثبت میزان فشار و آمپر چیلر امری مهم در چک لیست روزانه میباشد و همچنین بررسی آب در گردش چیلر و سلامت برج خنک کننده یا کندانسور هوایی بصورت مرتب بررسی و در صورت نیاز سرویس گردد.

تعمیرات و نگهداری قابل پیش بینی چیلر

اقدامات مهم در نگهداری چیلر

بررسی تجهیزات و تست صحت عملکرد آنان مهم ترین بخش نگهداری میباشد که میتوان تست تراکم کمپرسور را اندازه گیری کرد و همچنین آمپر مصرفی کمپرسور تعین کننده نحوه کارکرد کمپرسور میباشد. دمای آب گذری کندانسور و اواپراتور نیز میتوناد صحت عملکرد مبدل هارا نشان دهد.

مراحل نگهداری چیلر

اولین مرحله نگهداری چیلر ثبت شرح حال آن میباشد که برای عیب یابی و تست میزان سلامت آن موثر میباشد. مرحله بعدی سرویس نگهداری چیلر میباشد که برای زمانی هست که در بررسی ها با ایرادی مواجه شدیم و جهت رفع آن باید سرویس را انجام دهیم تا مشکلی در روند کارکرد چیلر پیش نیاید.

نکات مفید در نگهداری چیلر

اقدام مستمر در هرچیزی نتیجه بخش میباشد و نگهداری چیلر نیز همانند سایر موارد اگر به صورت دوره ای و منظم مورد نگهداری قرار بگیرد از خرابی و ازکار افتادن آن جلوگیری میشود. دوره های چیلر بصورت روزانه , هفتگی , ماهانه و فصلی و سالانه دسته بندی میشود. این اقدامات زمانی مثمر ثمر خواهند بود که مرتب و اصولی اجرا گردند.

نگهداری چیلر با استانداردهای جهانی

چیلرهای با برند معتبر ساخت شرکت کریر و ترین و یورک میباشد. این چیلرها زمانی که خرید میشوند اصوا نگهداری آن نیز به مشتری تحویل داده میشود. در این اسناد آیتم هایی موجود میباشد که صحت عملکرد چیلر در بلند مدت را تضمین میکند.

یکی از مواردی که در تمامی چیلرها باید رعایت گردد استمرار گزارش نویسی چیلر میباشد. این گزارش ها شامل شرح حال در ساعات مختلف شبانه روز , بررسی های هفتگی صورت گرفته و اقدامات ماهانه بر روی چیلر میباشد که تایید کننده وضعیت سلامت چیلر میباشد.

قرارداد نگهداری چیلر

قرارد نگهداری چیلر بصورت سالیانه بسته میشود. و میزان حجم کاری و تعداد زمان سپری شده در کنار چیلر نقشی تعین کننده در هزینه و نحوه اجرای آن دارد.

برنامه آرسان سرویس در نگهداری چیلر

سرویس نگهداری یکی از خدمات اصلی چیلر میباشد که آرسان سرویس با استاندارد های روز این خدمات را به مشتریان عرضه میکند. سرویس نگهداری چیلر دارای دو بخش اصلی میباشد که شامل PM  و EM  میباشد. این دو بخش مدیریتی به مدیریت برنامه ریزی و مدیریت ناگهانی تقسیم میشود. مدیریت برنامه ریزی شامل اقدامات پیشگیرانه میباشد که بصورت روزانه و هفتگی و ماهانه سالانه انجام میشود. مدیریت ناگهانی شامل اقداماتی میشود که در اتفاقات پیش آمده باید اجرا شود صورت میگیرد. تمامی این موارد ذکر شده توسط آرسان سرویس بصورت تخصصی با توجه به نیاز مشتری و عملکرد دستگاه ارئه میشود.