در اکثر چیلرهای تراکمی صنعتی و تهویه مطبوع، از کمپرسور سیلندر پیستونی استفاده می شود. در صورتی که از این چیلر درست نگهداری نشود، در اثر عدم کارکرد درست سیستم چیلر، بر کمپرسور پیستونی فشار وارد شده و خراب می شود. در اینجا نیاز به خدمات تخصصی تعمیر کمپرسور پیستونی چیلر احساس می شود. تعمیر کمپرسور چیلر از تعمیرات کاملا تخصصی در صنعت برودت به شمار می رود که در تعمیرگاه های مخصوص با حضور تکنسین هی حرفه ای انجام می شود.

در صورتی که به خدمات تعمیر کمپرسور پیستونی چیلر نیاز دارید می توانید با آرسان سرویس تماس بگیرید. 09192002194

 

تعمیر کمپرسور پیستونی چیلر

 


کمپرسور چیلر


کمپرسور چیلر یکی از دستگاه های اصلی چیلر بوده و بیشترین مصرف انرژی چیلر نیز از جانب این دستگاه است. کمپرسور در چیلر نقش متراکم کننده را ایفا می کند و در موارد متنوع و متعددی وجود دارد. کمپرسورهای چیلر از لحاظ نحوه تراکم مبرد به 3 طریق چرخشی (کمپرسور اسکرو)، گریز از مرکز (کمپرسور سانتریفیوژ) و یا رفت و برگشتی (کمپرسور سیلندر پیستونی) دسته بندی می شوند.

 


انواع کمپرسور چیلر


کمپرسور های چیلر بر اساس نیاز از 3 نوع مختلف استفاده می شود و این انتخاب به کاربری چیلر و ظرفیت چیلر ارتباط دارد. کمپرسور های پیچشی یا چرخشی که به آن اسکرو می گویند براساس گردش دو عدد ماردون و در بعضی مواقع با یک عدد ماردون و یک چرخنده کار می کند. در چیلرهایی با ظرفیت بالاتر از کمپرسور سانتریفیوژ استفاده می شود که فریون را از اواپراتور مکش کرده و بصورت گریز از مرکز متراکم می کند. در ظرفیت های کوچک تر از کمپرسور سیلندر پیستونی استفاده می شود که بصورت رفت و برگشتی کار و مبرد را فشرده می کند.

 


کمپرسور پیستونی چیلر


کمپرسورهایی که دارای قطعات سیلندر و پیستون است و بصورت رفت و برگشتی کار می کنند را کمپرسور پیستونی می گوییم. این کمپرسور ها در ظرفیت های حداکثر کمپرسور 50 اسب بخار مورد استفاده قرار می گیرد که در شرکت یورک در ظرفیت بالاتر نیز وجود دارد. این کمپرسورها با توجه به ساختاری که دارند دارای صدا و لرزش بیشتری نسبت به سایر کمپرسورها هستند. هچنین نسبت به دیگر کمپرسورها در برگشت مایع از اواپراتور مقاومت کمتری دارند.

 


انواع کمپرسور سیلندر پیستونی چیلر


انواع کمپرسورهای سیلندر پیستونی چیلر عبارتند از :

  • کمپرسور هرمتیک یا بسته ( سیم پیچی و مکانیکال در کنار همدیگر )
  • کمپرسور اوپن درایو یا باز ( الکتروموتور و قسمت مکانیک جدا از هم )
  • کمپرسور سمی هرمتیک یا نیمه بسته ( سیم پیچ و مکانیکال در یک پوسته )

انواع کمپرسور پیستونی چیلر

کمپرسورهای پیستونی در انواع مختلفی تولید می شوند که با توجه به نیاز، از آنها در شرایط مختلف می توان استفاده کرد. در چیلر خانگی و یا چیلرهایی که باید در محیط های آرام مورد استفاده قرار گیرند، انتخاب کمپرسور بدون لرزش و سر و صدا بسیار حائز اهمیت است، به همین دلیل کمپرسورهایی انتخاب می شوند که این شرایط را داشته باشند. همچنین در چیلر های کوچک ما نیاز به کمپرسوری داریم که با کمترین نگهداری بیشترین امکان استفاده را داشته باشد. کمپرسوری که تمامی این شرایط را داشته باشد به آن هرمتیک و یا بسته می گویند.

برای چیلرهای با دمای پایین تر از کمپرسوری استفاده می شود که سیم پیچ آن جدا و توسط کوپلینگ به هم وصل شده باشند. این کمپرسورها دارای صدای بیشتری بوده و فقط امروزه در صنایع مورد استفاده قرار می گیرند. اما برای انتخاب چیلرهای تهویه مطبوع و چیلرهای صنعتی به این نکته توجه می کنند که چیلر کمپرسور داشته باشد که کمترین دردسر اجرایی را داشته باشد، راحت تر تعمیر شود و در بهترین شرایط بتوانند از آن بهره برداری کنند. از چیلرهایی استفاده میگردد که کمپرسور آن در بهترین شرایط بهره برداری گردد. کمپرسوری که این شرایط ها را داشته باشد، کمپرسور سیلندر پیستونی سمی هرمتیک است.

 


چرا کمپرسور پیستونی چیلر کار نمی کند؟


کمپرسور پیستونی چیلر سر و صدای و لرزش زیادی دارد. زمانی ممکن است آب چیلر گرم شده باشد و پس از مراجعه به پای چیلر متوجه می شوید که کمپرسور پیستونی چیلر خاموش شده و کار نمی کند. اگر در زمینه تعمیر چیلر تخصص دارید، می توانید دوباره چیلر را روشن کرده تا علت خاموشی را بررسی کنید. اگر در حین روشن کردن چیلر، بالافاصله فیوز قطع کرد، یعنی با اتصال کوتاه مواجه شده اید و این یعنی سیم پیچ کمپرسور پیستونی چیلر سوخته است.

ممکن است کمپرسور پیستونی چیلر به دلایل دیگری کار نکند که در این صورت باید به خطاهای فشار و دما و آمپر بررسی و عیب یابی شده، تعمیر کمپرسور پیستونی چیلر انجام شده و سپس چیلر ریست شده و راه اندازی چیلر انجام شود.

علائم خرابی کمپرسور پیستونی چیلر

 


علت و علائم خرابی کمپرسور پیستونی چیلر


بروز مشکل و خرابی در کمپرسور پیستونی چیلر به موارد مختلفی بستگی دارد که شامل این 2 قسمت می‌شود:

  1. الکتریکی
  2. مکانیکی

در برخی موارد ممکن است این 2 قسمت کمپرسور پیستونی با هم دچار مشکل شوند و نیاز به تعمیر اساسی داشته باشند؛ بروز مشکل در بخش الکتریکی (سیم پیچی) بر اثر دوفاز شدن برق ورودی و یا نشتی روغن و یا فرار روغن است که می‌تواند باعث اصطکاک و ساییدگی شود. این مورد می‌تواند سبب داغ شدن سیم‌پیچ و منجر به سوختن سیم‌پیچ شود. پس باید در تعمیر کمپرسور پیستونی چیلر دقت شود که بعد از تعویض سیم ‎‌پیچ ایرادات مکانیکی و الکتریکالی که سبب بروز گیرپاژ شده است را بررسی و برطرف کرد.

همچنین علائم خرابی کمپرسور چیلر شامل موارد زیر می شود:

  • بالا رفتن صدا و لرزش کمپرسور
  • داغ شدن سر سیلندر کمپرسور
  • کم شدن غیرعادی فشار رانش کمپرسور
  • بالا رفتن غیرعادی فشار مکش کمپرسور
  • بروز نشتی در کمپرسور
  • تغیر رنگ بدنه کمپرسور

 

نکته : در صورت بروز هر کدام از این علائم در کمپرسور پیستونی چیلر، باید سریعا خاموش کنید تا علت آن بررسی و برطرف شود و از آسیب‌های جدی تر به کمپرسور پیستونی و قطعات آن جلوگیری شود تا تعمیر کمپرسور پیستونی چیلر شروع شود.

 

علت خرابی کمپرسور چیلر

 


مراحل تعمیر کمپرسور پیستونی چیلر


هنگامی که پس از عیب یابی چیلر متوجه شدیم که کمپرسور پیستونی چیلر دچار آسیب شده است، باید هر چه سریع تر مقدمات انتقال کمپرسور به کارگاه جهت سرویس و تعمیر کمپرسور انجام شده تا در طی مراحلی کمپرسور پیستونی چیلر تعمیر شود. اما به طور کلی مراحل تعمیر کمپرسور پیستونی چیلر عبارتند از :

  • باز کردن اتصالات مکانیکی و الکتریکی کمپرسور پیستونی چیلر
  • جداسازی کمپرسور پیستونی از شاسی چیلر و حمل به کارگاه
  •  دمونتاژ کردن کمپرسور پیستونی چیلر و عیب یابی ایرادات پیش آمده
  • تهیه گزارش آسیب های وارد شده به کمپرسور پیستونی چیلر و تقدیم به کارفرما
  • تفکیک و شستشوی تمام اجزای کمپرسور پیستونی چیلر با حلال‌های مخصوص
  • ابزار دقیق قطعات و تعیین میزان لقی و تلورانس‌های مجاز کمپرسور پیستونی
  • تعویض قطعات آسیب دیده با قطعات اورجینال و اصلی
  • مونتاژ مجدد کمپرسور پیستونی چیلر با در نظر گرفتن تلورانس‌ها و لقی‌های مجاز توصیه شده توسط شرکت سازنده کمپرسور
  • انجام تست کمپرسور پیستونی چیلر و ثبت فشار ساکشن دیسشارژ و فشار روغن کمپرسور به همراه آمپر مصرفی
  • انجام تست لرزش و دسیبل صدای مجاز و مناسب کمپرسور پیستونی چیلر

مراحل تعمیر کمپرسور پیستونی چیلر

 


نحوه تعمیر کمپرسور پیستونی چیلر


کمپرسور پیستونی چیلر زمانی که بدرستی کار می کند، صدای مناسبی دارد. همچنین چیلر نیز اگر بر روی شاسی مناسب و با لوله کشی استاندارد سوار شده باشد، نباید صدا و لرزش غیر عادی داشته باشد. بنابراین زمانی که کمپرسور پیستونی صدایی غیر عادی داشت نشان از مشکل در سیستم چیلر و آسیب قطعات داخلی کمپرسور پیستونی چیلر است و باید خیلی سریع کمپرسور را خاموش کنید تا تکنسین متخصص تعمیر چیلر بر سر دستگاه چیلر حضور پیدا کند.

در تعمیر کمپرسور پیستونی چیلر باید به این نکته توجه کنید که کمپرسور پیستونی نسبت به دیگر انواع کمپرسور های چیلر، از قطعات داخلی بیشتری تشکیل شده است که مهم ترین آن ها قطعات سیلندر پیستونی و بلبرینگ کمپرسور به شمار می رود. کمپرسورهای پیستونی چیلر به طور کلی از 2 بخش الکتریکی و مکانیکی تشکیل شده اند. بخش الکتریکی کمپرسور پیستونی که همان سیم پیچ است، شامل استاتور و روتور بوده و در صورت سوختگی سیم پیچ، در تعمیرگاه کمپرسور پیستونی چیلر تعویض می گردد.

تجهیزاتی که در قسمت متراکم کننده کمپرسور قرار دارند، بخش مکانیکال کمپرسور را تشکیل می دهند. در زمان کار کردن چیلر، مواردی وجود دارد که اگر به درستی تنظیم نشده باشند، فشار مضاعفی به کمپرسور وارد شده و نیاز به تعمیر کمپرسور پیستونی چیلر می شود. این خرابی ها ممکن است باعث شکستگی پیستون، بلبرینگ و یا افتادن سیلندر خط شود. اگر شدت این خرابی کم باشد، این قطعات ترمیم و تعمیر می شود اما اگر آسیب بیش از حد باشد، در این قطعات قابل تعمیر نبوده و باید با قطعات اصلی و اورجینال کمپرسور پیستونی چیلر تعویض شوند.

مشکلات تعمیر کمپرسور پیستونی چیلر

 


مشکلات تعمیر کمپرسور پیستونی چیلر


کمپرسورهای پیستونی چیلر بر اثر شرایط غیر ایمنی که کار می کنند و همچنین عدم رعایت برنامه منظم سرویس چیلر دچار خرابی می شوند. این خرابی ها به بخش های مختلف کمپرسورپیستونی آسیب وارد می کند. مشکلاتی که در زمان تعمیر کمپرسور پیستونی چیلر مورد توجه قرار می‌گیرد شامل این موارد است :

  • سوختن سیم‌ پیچ کمپرسور
  • خرابی قطعات مکانیکی
  • خراشیدگی بدنه و قطعات
  • شکستن قطعات
  • ساییدگی شاتون
  • میل لنگ
  • رینگ
  • پیستون
  • سوپاپ
  • ولوپلیت
  • ترکیدن گسکت
  • ایجاد نشتی در بدنه کمپرسور

 


تعمیر سیلندر کمپرسور چیلر


در تعمیر کمپرسور پیستونی چیلر, سیلندرها بسیار مهم هستند. در سیستم کارتر، بوش داخلی پرس می شود که باعث کم شدن خوردگی و ساده شدن تعمیر کمپرسور پیستونی چیلر می گردد و در صورت ساییده شدن بر اثر اصطکاک قابل تعویض هستند. مجموعه سیلندرها دارای کانال مکش و رانش مشترک هستند. اتفاقات در داخل سیلندر عبارت است از مکش و تراکم رانش مبرد و بدنه سیلندرهای فشار گاز و فشردگی رینگ ها و نیروی نرمال میل لنگ و شاتون را تحمل می کنند.

قسمت پایین سیلندرهای قائم و V شکل کمپرسورهای بدون واسطه به کارتر ارتباط داشته و در قسمت بالای سیلندرها دو درپوش خارجی و داخلی وجود دارد. در تعمیر کمپرسور پیستونی چیلر جهت کنترل دمای جداره سیلندر، درپوش را معمولا برجسته و فین دار مجهز می سازند که سطح تبادل حرارتی آن را با هوای پیرامون را زیاد می کند.

معمولا سیلندرها و درپوش های آن از ریخته گری هستند و سطح داخلی آنها در حین تعمیر کمپرسور پیستونی چیلر، تراش کاری می شود. چدن مصرفی برای سیلندرها باید فشرده و عاری از خلل و فرج باشد تا از نفوذ بخار متراکم سرده کننده به بیرون جلوگیری کند. برای این منظور در تعمیر کمپرسور پیستونی چیلر از آلیاژ چدن به همراه نیکل افزوده می شود.

تعمیرات سیلندر کمپرسور چیلر

 


تعمیر پیستون کمپرسور چیلر


در تعمیر کمپرسور پیستونی چیلر یکی از اساسی ترین اجزای آن پیستون ها است. پیستون ها وظیفه اصلی تراکم گازها را بر عهده دارد. در کمپرسورها وسیله اتصال به شاتون به وسیله گژنپین انجام می گیرد. جنس پیستون از چدن صیقل داده شده است. فضای لقی بین سیلندر و پیستون در استاندرهای کشورها غربی ۰٫۰۰۲ اینچ می باشد.

پیستون ها قابل تعمیر نیستند و در صورت آسیب دیدن پیستون ها، جهت تعمیر کمپرسور پیستونی چیلر، در قسمت فوقانی پیستون ها شیارهایی برای سوار کردن رینگ فشار و رینگ روغن قرار دارد. رینگ های روغنی در کمپرسورها در لبه پایین پیستون قرار دارد. پیستون به وسیله یک خار به گژنپین متصل می گردد. پیستون ها قطعات قابل تعمیری نیستند و هنگام تعمیر کمپرسور سرمایش باید پیستون تعویض گردد. در صورتی که پیستون به جداره سیلندر آسیب بزند، باید سیلندر به تراشکاری فرستاده شده و در صورت امکان با بزرگ کردن فضای سیلندر باید از یک پیستون با سایز و شماره بزرگ تر استفاده کرد.

تعمیرات پیستون کمپرسور چیلر

 


 تعمیر رینگ های پیستون کمپرسور چیلر


برای جلوگیری از نفوذ مبرد متراکم شده به کارتر از رینگ های فشار و همچنین جلوگیری از خروج روغن از آن رینگ های روغنی استفاده می شود که در شیارهای مخصوص روی پیستون سوار می شوند. رینگ ها باید کیپ شیار و در عین حال مانع حرکت آزاد پیستون در سیلندر نشوند. در تعمیر کمپرسور پیستونی چیلر، رینگ فشار در شیارهای بالایی و رینگ روغن در قسمت پایین پیستون یا بعد از رینگ فشار قرار می گیرد. دور تعمیر کمپرسور باید ابتدا بازدهی کمپرسور مورد آزمایش قرار گیرد و سپس رینگ های کمپرسور باید تعویض گردد.

 تعمیرات رینگ های پیستون کمپرسور چیلر