آخرین بروزرسانی مقاله : 14 فروردین 1402
چیلرهای تراکمی را میتوان از مهمترین دستگاههای سرمایشی صنعتی دانست که در محیطهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند. شارژ گاز چیلر تراکمی از مهمترین موضوعات مربوط به این محصولات و خدمات سرویس چیلر به شمار میآید که آشنایی با آن یک امر ضروری برای کلیه کاربران محسوب میشود.
چیلر تراکمی شما بهمنظور کارکرد صحیح باید میزان معینی گاز داشته باشد. در واقع نبود میزان مناسبی از گاز در درون چیلر میتواند منجر به عدم کارکرد صحیح و حتی خرابشدن کامل تمامی قطعات مهم آن شود؛ به همین دلیل شارژ مناسب و بهموقع این محصولات از اهمیت بالایی برخوردار است. شارژکردن دستگاههای مذکور باید حتماً بادقت بالایی صورت بگیرد. تنها در این صورت است که میتوان پس از پایان عمل شارژدهی، دستگاه را به کار انداخت. با ما همراه باشید تا اطلاعات مناسبی را در این مورد به شما عزیزان ارائه کنیم.
چرا چیلر به شارژ گاز نیاز پیدا میکند؟
بهطورکلی میتوان گفت که با گذشت زمان و استفاده مداوم از چیلر، میزان گاز درون آن کاهش پیدا میکند. در چنین شرایطی تنها راهحل ممکن بهمنظور راهاندازی دوباره دستگاه، شارژ گاز چیلر محسوب میشود. شارژکردن گاز چیلر مختص به یک مدل چیلر خاص نیست و کلیه چیلرهای موجود در بازار باید در بازههای زمانی مشخص شارژ تکمیلی شوند. چیلرها را میتوان با استفاده از موادی همچون فریون مایع یا فریون گازی به طور کامل شارژ کرد.
بدون شارژکردن مناسب چیلر، دستگاه مدنظر پس از مدتی نمیتواند کارکرد اصلی خود را انجام دهد. اهمیت همین امر موجب شده است که شرکتهای تولیدکننده انواع چیلر یک بخش از دفترچه راهنمای مربوط به این محصولات را به طور کامل به روند شارژکردن گاز آنها اختصاص بدهند. شارژکردن دقیق گاز چیلر موجب افزایش عمر کلی محصول مدنظر خواهد شد و تا سال ها به تعمیر چیلر نیاز پیدا نخواهید کرد.
کارکرد شارژ گاز چیلر تراکمی
به طور معمول پیش از انجام روند شارژکردن گاز چیلر، متخصصان امر میزان شارژ گاز درون چیلر را بهوسیله بخش بیرونی دستگاه چک میکنند. در بدنه انواع چیلرها یک قطعه شیشه خاص به نام sight glass بهکاررفته است. با مشاهده این قطعه و بررسی میزان گاز موجود در درون چیلر، متخصص مربوطه در مورد نیاز یا عدم نیاز به شارژکردن مجدد چیلر تصمیمگیری میکند. بهطورکلی میتوان گفت که شارژ گاز چیلر در موارد زیر انجام میشود:
- شارژ کردن کلیه چیلرهای آبی در زمان تولید در کارخانه
- شارژ کردن کلیه چیلرهای هوایی در محل نصب آنها
- شارژ کردن چیلرهایی که به هر دلیلی مقداری از گاز آنها هدر رفته است و نمیتوانند فرایند خنکسازی را به شکل صحیح انجام دهند.
انواع روشهای شارژکردن گاز چیلر تراکمی
امروزه از روشهای مختلفی بهمنظور شارژ گاز چیلر استفاده میشود که هرکدام از آنها دارای مراحل مختص به خود هستند. در واقع پیچیدگی مربوط به همین مراحل موجب شده است که شارژکردن گاز چیلر یک امر کاملاً تخصصی باشد. در این بخش به چند روش اصلی شارژکردن گاز چیلرهای تراکمی اشاره میکنیم.
شارژ گاز وزنی
یکی از بهترین روشهای موجود به منظور شارژ گاز چیلر، استفاده از روش شارژ گاز وزنی است. در این روش متخصصان امر باید از ترازوهای بسیار ویژهای استفاده کنند. این ترازوها به متخصصان کمک میکنند تا بتوانند میزان گاز موردنیاز چیلر مربوطه را بهسرعت ارزیابی کنند. همین امر موجب تسریع فرایند شارژ خواهد شد. میزان گاز وارد شده نیز بستگی به نوع چیلر و همچنین میزان لولهکشی چیلر دارد. بهعنوانمثال معمولاً توصیه میشود که هر پنجمتر لولهکشی حدوداً نیم کیلوگرم گاز فریون سرمازا داشته باشد.
شارژ گاز آمپری
یکی دیگر از روشهای بسیار دقیق در زمینه شارژ گاز چیلر، استفاده از شارژ گاز آمپری است. همانطور که از نام این روش میتوان فهمید، در شارژ گاز آمپری به میزان آمپر چیلر دقت میشود. با اندازهگیری میزان آمپر مصرفی دستگاه و میزان آمپری که بر روی برچسب بدنه چیلر نوشته شده است و مقایسه این دو، میتوان میزان گاز مدنظر را محاسبه کرد.
پس از محاسبه، چیلر را روشن میکنند و گاز را به درون مخزن مربوطه انتقال میدهند. درعینحال میزان آمپر دستگاه بهصورت همزمان اندازهگیری میشود. زمانی که میزان آمپر عملی دستگاه با میزان آمپر ذکر شده بر روی بدنه آن یکسان شد، روند شارژ گاز چیلر قطع میشود. این نوع روش شارژ موجب شده که میزان گاز موردنیاز چیلر به شکل دقیقی وارد مخزن مربوطه شود.
شارژ گاز به روش گیج مانوفیلد
نمیتوان از روشهای مختلف شارژ گاز چیلر صحبت کرد؛ اما به روش گیج مانوفلید نپرداخت. این روش نیز از دقیقترین روشهای مخصوص شارژدهی گاز چیلر به شمار میآيد که تمرکز بالای متخصص مربوطه را میطلبد. در این روش دو نوع اندازهگیری جداگانه باید صورت گیرد.
متخصص مربوطه ابتدا دمای کندانسور چیلر را اندازهگیری میکند. در مرحله بعد نوبت به اندازهگیری دمای بیرونی پنل اصلی چیلر میرسد. حال با مقایسه این دو دما و بررسی دفترچه راهنمای مربوط به چیلر (بخش میزان شارژ چیلر) میتوان مقدار دقیق گاز مدنظر شرکت سازنده را مشاهده کرد.
حال شاید این پرسش برای شما به وجود آمده باشد که چرا نام این روش را گیج مانوفیلد گذاشتهاند؟ در پاسخ به این پرسش باید گفت که تکنسین در زمان شارژکردن گاز چیلر باید بهصورت مداوم به گیج مانوفیلد توجه داشته باشد تا در زمان رسیدن فشار گاز به حد مناسب، روند شارژکردن گاز چیلر را قطع کند. اگرچه این روش یک روش نسبتاً دقیق به شمار میآيد؛ اما به دلیل زمانبر بودن آن چندان مورداستفاده قرار نمیگیرد.
نکات شارژ گاز چیلر تراکمی
یکی از مهمترین نکاتی که در زمینه شارژکردن گاز چیلر باید به آن اشاره کرد، چرخش آب درون اپراتور چیلر است. وقتی که تکنسین مربوطه در حال شارژکردن گاز چیلر است، آب باید در درون اپراتور به گردش دربیاید؛ زیرا در غیر این صورت آب مدنظر بهصورت کامل یخ میزند. این یخزدگی میتوان اثرات بسیار بدی بر روی قطعات چیلر و حتی لولههای متصل به آن داشته باشد.
نکته دیگری که در این زمینه حتماً باید موردتوجه قرار دهید، روشنکردن پمپ اپراتور و فن کندانسور در چیلرهایی است که کندانسور هوایی دارند. فعالیت مداوم این قطعات بهصورت همزمان در هنگام شارژکردن گاز چیلر، جهت بهبود عملکرد دستگاه پس از پایان فرایند شارژ گاز، یک امر ضروری محسوب میشود.
در بعضی از شرایط توصیه میشود که علاوه بر به راهانداختن فن کندانسور، خود کندانسور نیز روشن شود. این امر را میتوان به تبخیر سریع فریون سرمازا موجود در دستگاه مرتبط دانست. وقتی که فرایند شارژ گاز چیلر آغاز میشود، این فریون سرمازا در معرض حرارت قرار میگیرد و بخشی از آن ممکن است در مدتزمان کوتاهی تبخیر شود. با راهاندازی کندانسور در زمان شارژکردن دستگاه میتوان از این امر تا حد زیادی جلوگیری کرد.
مراحل شارژ گاز چیلر تراکمی
اولین مرحله از شارژ گاز چیلر، مربوط به آزمایش کل سیستم با استفاده از گاز ازت است. این گاز به تکنسینها کمک میکند تا پیش از شارژکردن گاز چیلر مطمئن شوند که هیچگونه نشتی خاصی در کل سیستم سرمایشی وجود ندارد. وجود هرگونه نشتی در این بخشها میتواند موجب نشت گازهای خطرناک شود و در نتیجه آسیبهای جانی و مالی رخ دهد.
پس از اینکه خیال متخصصان از عدم نشستی سیستم راحت شد، نوبت به بررسی فیلتر موسوم به فیلتر درایر میرسد. این فیلتر نیز باید هیچگونه نشستی خاصی نداشته باشد. در صورت نیاز میتوان نسبت به تعویض این فیلتر اقدام کرد. گام بعدی در زمینه شارژ گاز چیلر، توجه بهاندازه روغن در انتهای کمپرسور است.
معمولاً توصیه میشود که اندازه روغن در این بخش حدوداً یکدوم اندازه کل شیشه sight glass باشد. در شرایطی که روغن مربوطه کمتر از این مقدار بود، بهتر است که نسبت به شارژ روغن (افزایش میزان روغن) اقدام کنید. در گام بعدی نوبت به وکیوم کردن کل سیستم چیلر میرسد. این امر موجب میشود که هیچگونه رطوبت خاصی وارد دستگاه نشود.
متخصصان حرفهای توصیه میکنند که دستگاه حدوداً چهار ساعت کامل در وکیوم قرار گیرد. در شرایطی که پس از چهار ساعت میزان فشار کل وکیوم تغییری نداشت، نوبت به شارژکردن گاز مدنظر میرسد. این امر باتوجهبه نوع چیلر و با استفاده از روشهایی که به آنها اشاره کردیم، انجام میشود.
سخن پایانی
چیلرهای تراکمی برای کارکرد صحیح خود به گاز خاصی نیاز دارند. شارژ کردن مناسب و بهموقع این گاز یکی از مهمترین موارد مربوط به سرویس و نگهداری از این محصولات به شمار میآید. باید گفت که کارکرد شارژ گاز یا مبرد در این محصولات از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
شارژ گاز چیلر باید حتماً توسط افراد متخصص انجام گیرد؛ زیرا در غیر این صورت امکان آسیبدیدن شدید چیلر مربوطه وجود خواهد داشت. در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر دررابطهبا این موضوع میتوانید با کارشناسان آسان سرویس تماس بگیرید. مفتخر هستیم به کلیه پرسشهای شما کاربران گرامی دراینرابطه به طور کامل پاسخ دهیم.